Noggrann städning både ute och inne

Många svenskar prioriterar i första hand att hålla rent inomhus. De har minst en städdag i veckan och håller efter under vardagarna. De som har trädgårdar eller balkonger brukar endast prioritera dessa platser när det finns tid över. I dessa fall kan det vara smart att ta in städhjälp.

Det finns flera duktiga städföretag runt om i landet. I grund och botten handlar det nog främst om att man vill hitta ett pålitligt företag. Hur gör man för att hitta rätt när det finns så många konkurrenter? Sveriges städföretag som du kan lita på. Detta företag kommer inte göra dig besviken.

Vikten av att plocka undan det man har använt

Städningen borde vara en enkel uppgift. Egentligen behöver du bara dammsuga och torka golvet en gång i veckan. En förutsättning för detta är att du plockar undan efter dig under veckodagarna.

 • Du bör alltid plocka undan det du har använt under dagen. Du kan göra detta till en rutin varje kväll. Många personer gör detta innan de sätter sig i TV-soffan för att varva ned.
 • Du kan dessutom välja att göra en noggrann städning av en specifik del av ditt boende under en veckodag. Det kan exempelvis handla om en noggrann rengöring av badrummet.
 • Just badrummet bör nästan ha en egen kategori. Det är en plats som av naturliga orsaker blir smutsigt efter bara några dagars användning. Lägg därtill att det brukar ta tid att städa badrummet.
 • Du kan därför städa badrummet två gånger i veckan. Den första städningen under veckodagen bör vara grundlig och innefatta samtliga rengöringsområden. På helgen behöver du endast genomföra en enklare rengöring.
 • Detta kommer spara dig mycket tid när du har din stora städdag. 
 • Köket är också en plats som tar mycket tid i åtgång vad gäller städning. Många människor lagar mat minst en gång per dag. Köket har dessutom ofta rollen som mötesplats i boendet.
 • Köket har dock fördelen i att det ofta räcker att hålla efter på de synliga ytorna. Det handlar om spisen, diskhon och övrig plats där du förbereder mat.
 • Det kräver inte särskilt mycket tid att hålla rent på dessa platser under vardagarna. Det räcker ofta med 5 till 10 minuter för att torka av de synliga ytorna.
 • Du kan sedan fokusera på en mer grundlig rengöring under den stora städdagen.

Livspusslet är inte alltid enkelt att få ihop. Vill du ha hjälp med rengöringen i ditt hem? Klicka här för mer information.

Städning i ytor utanför boendet

Balkong och trädgård kräver också kontinuerligt underhåll. Under vissa årstider kan det behövas underhållsarbete flera gånger per vecka. Det kan ibland vara svårt att hitta tiden till att göra detta. Om du endast har en liten balkong kan du inkludera den i veckans städdag.

Du som har en trädgård får dock ta dig tid till att hålla efter utomhusytorna. Det verkar som att många personer som köper hus inte riktigt inser vilket ansvar det innebär. Dessa personer är ibland ovilliga att göra det arbete som krävs.

Hur kan man göra för att få mer tid till underhållsarbete?

 • En stor del av städningen i utomhusytorna kräver fysiskt arbete. Om du brukar träna till vardags kan du ställa in ett träningspass till förmån för städningen. Du bränner ofta en hel del kalorier genom trädgårdsarbete.
 • Du kan dessutom lägga till lite styrkeövningar när du städar. När du går runt och plockar kommer du få upp pulsen. Det är med andra ord perfekt att även lägga till lite styrkeövningar när du ändå är uppe i varv.

Om du inte ser trädgårdsarbetet som ett träningspass får du lära dig att fokusera på andra faktorer. Du kan exempelvis lära dig mer om odling och börja odla egna grönsaker. Detta kommer ge dig mer motivation till att hålla rent i trädgården och de andra utomhusytorna. 

Några praktiska råd som du bör tänka på är:

 1. Viktigt att det är helt rent efter städning. Annars kommer du känna som att städningen aldrig blir färdig.
 2. Rengör hellre en specifik utomhusyta snarare än att göra ett halvdant arbete i hela trädgården. Detta kommer ge dig mer motivation till att fortsätta senare.
 3. Belöna dig själv med en god måltid eller lite snacks när du är klar. Detta ger dig mer motivation att genomföra uppgiften.

Ordning och reda – en säkerhetsfråga

Aftonbladet skriver om Linköpings universitet. För inte så länge sedan drabbades skolområdet av en brand. Vad har detta att göra med städning och rengöring?

Generellt sett kan man säga att risken för att drabbas av bränder och dylikt minskar om man har ordning och reda runt sig. Tänk på en person som bor i ett välstädat hem där sakerna är tydligt organiserade i olika lådor och dylikt.

Tänk sedan på en person som bor i ett hem som kanske inte är så välstädat. Den här personen tenderar också att ha många saker. Inte heller sakerna är särskilt välorganiserade, utan ligger på alla möjliga ställen.

Det är nog rimligt att anta att person nummer 2 löper en större risk för att en brand ska sprida sig snabbt. Det kan dessutom vara svårare att ta reda på var branden har startat.

Ordning och reda skapar en slags självuppfyllande profetia. En ordningsam person kommer förmodligen skapa sunda rutiner i vardagen. Det kan handla om att kontrollera att allting är av när man går och lägger sig. Det kan också handla om att kolla en extra gång att ljusen är utsläckta.

Alla dessa saker sammantaget skapar en säkrare bostadsmiljö.

Du kan kolla på ditt försäkringsbolags hemsida. De brukar ha många goda råd gällande säkerhet i hemmet. Du kan också se detta som en chans att lära dig mer om bostäder. Många människor saknar kunskap om eluttag och vattenledningar.

Om du lär dig lite kan du kanske förhindra olyckor och få en tryggare vardag.

Slutligen bör det tilläggas att det ibland inte går att stoppa eller förutse en brand eller dylikt. Olyckor sker ibland när vi minst anar det. Det finns därför ingen garanti för att du inte ska råka utför missöden i hemmet bara för att det är välstädat. 

Noggrann städning både ute och inne