Ny hobby med knivslip

Du måste inte vara lastgammal för att ha goda minnen med en knivslip. Tidigare så cyklade en man omkring i bygden och slipade allas knivar. Med pedalerna så fick han slipen att gå runt, och knivarna blev skinande blanka och skarpa. Nu är det ett minne blott, men behovet av att ha skarpa knivar finns kvar. Mer än någonsin nu när det är så populärt både att vandra och laga mat. Två aktiviteter som båda kräver en god kniv. 

Nu för tiden är det ingen som cyklar runt och slipar knivar. I alla fall inte i Sverige, även om sydligare länder fortfarande kan höra ropet från sliparen. Men det har kommit bra verktyg för att ta hand om dina knivar. Dels för att skydda dem och förvara dem på ett säkert sätt. Men även för underhåll, och då framför allt för att hålla bladet vasst och intressant. Ett slött blad är farligt, för det är lättare att slinta om kniven inte fungerar som den ska. 

Knivar för alla tillfällen

Om du tänker efter så använder du nog en kniv på ett eller annat sätt varje dag. Ännu oftare om du räknar med saxar, som ju är en sorts kombination av två knivar. Men bara en sådan sak som att skära bröd eller hacka lök är ju något som de flesta gör. Sedan kanske du behöver kniven om du jobbar ute på en gård eller i skogen. Hantverkare är beroende av en bra kniv, och likaså fiskare och jägare. Bra redskap för att slipa din kniv.

Listan för tillfällen då du behöver en kniv kan bli lång. Men sedan är det ju inte bara för att du behöver dem som folk skaffar kniv. En del samlar på dem, bara för att de tycker de är snygga eller intressanta. Flera knivar, eller nytillverkning av gamla modeller, har en intressant historia bakom sig. De kanske använts i ett avgörande slag eller upptäcktes i din egen bygd. Det finns många goda anledningar till att ha mer än en kniv. Men du har alltid samma behov av att se efter dem. 

Sköt om dina knivar

Till att börja med så är det viktigt att förvara knivarna på ett ställe där ingen kan göra sig illa. Detta är en speciell prioritet om du har barn eller husdjur. För de kan skada sig riktigt ordentligt, även om det inte är en allt för vass kniv. Men det är även bra för knivens livslängd att du lägger undan den på rätt sätt. Om du har en slida så är det ett naturligt skydd. I köket finns det träblock eller magneter som du kan använda, så att eggen inte ligger emot någonstans. 

Vissa knivar måste putsas, skaftet kanske måste oljas. Det är kanske inte så vanligt, men det finns flera ovanliga, unika knivar där ute. Något som alla knivar har behov av är att vara vassa. Eftersom det inte är någon som cyklar runt längre så måste du hitta andra lösningar. Bäst att slipa knivarna själv. För fortfarande så kan du bli erbjuden knivslipning på plats. Det är dock ofta ett sätt att komma åt företag och privatpersoner på ett otrevligt sätt. Tyvärr måste du vara försiktig, det är inte alls som förr i tiden. 

Mycket kul på fritiden

Alla har lite ledig tid som de kan använda för sådant som de själva väljer. Det är klart att om du har familj så kan din fritid vara full av aktiviteter för barnen. Och det är helt naturligt. Men ofta så hittar du ändå lite tid över för dig själv. Många rekommenderar att föräldrar, precis som alla andra personer, ser till att göra något speciellt. Att ta hand om sin kropp och själ så att säga. Du kan komma igång med en rolig hobby. Allt som behövs är lite trä och en knivslip

Att göra saker med en kniv är något som varken kräver plats eller allt för mycket tid. Du kanske vill vara försiktig om du ser på TV, för det gäller att se vad du har för händerna. Men små stunder här och där när du både kan hålla på med din hobby och meditera över andra saker. Eller kanske sitta och prata med din partner. Hålla ett öga på barnen eller vänta på att kakan ska bakas. En hobby måste inte ta upp hela din fritid, utan det räcker med att du gör något som du själv tycker är roligt. 

En annan hobby som inkluderar knivar

Något annat du kan göra med en kniv eller två är att laga mat. Det är något som verkligen vuxit till sig. Och det handlar inte bara om det där vanliga, att laga middag och se till att alla äter näringsrik mat. Istället har det blivit trendigt att lära sig nya tekniker. Att prova på råvaror som du kanske aldrig smakat förut. Följa recept och lära dig mäta saker och ting. 

Det kan vara roligt att laga mat tillsammans. Här har du en hobby som hela familjen kan delta i. Naturligtvis anpassar du nivån i enlighet med vem som är med. Men ofta så är det faktiskt barnen som blir allra duktigast på modern matlagning. Grunden för det hela är dock att ha bra knivar.

Du behöver egentligen inte så många köksknivar till att börja med. Vartefter ni blir skickligare kan det vara läge att utöka samlingen. En riktig kock har flera stycken olika knivar, som de alltid bär med sig. För dem är det en skatt, grunden för deras yrke. De flesta vanliga familjer kanske satsar på tre-fyra stycken knivar. Men du kan alltid önska dig fler i julklapp, till exempel. 

Mycket roligt med knivslipen

Det viktiga är att ha en kniv som passar uppgiften. För då kan du vara effektiv och slipper också onödiga skador. Till en början kanske du väljer en lite enklare kniv. Men för det mesta så lönar det sig att satsa på kvalitet direkt. Du klarar av dina åliggande snabbare och det kan också göra din hobby rolig. Bra knivar som hålls vassa är något som alla behöver. 

Ny hobby med knivslip