Upptäck något nytt i krypgrunden

Det är så mycket du ska tänka på när du köper hus. Eller bygger nytt för den delen. Framför allt gäller det att tänka på grunden. Om den är sund så står huset stadigt och du undviker många framtida problem. Men det är svårt att komma åt den när du köper ett redan färdigt hus. Det är inte alltid så lätt att se hur pass sund grunden är utan att göra stora hål. Utan en grundlig kontroll så kan det dock bli nog så dyrt att renovera. Se därför till att alltid ha koll på den nedre delen av huset. 

Du kan göra mycket för att förbättra en krypgrund. Med olika tekniker kan du avfukta den, och se till att den är riktigt stadig. Ibland måste den bytas ut, och det är naturligtvis ett stort jobb. Men när det kommer till en byggnad så lönar det sig att alltid ligga steget före med kontroller och åtgärder. Du får då ett friskt hus som skapar trivsel men framför allt främjar god hälsa. 

Hur du lär dig grunderna

Egentligen är det ganska logiskt att grunden måste ses över. Tänk vad tungt ett hus är och hur mycket som vilar på det som står under. Inneklimatet är viktigt, och om inte grunden är rejäl så kan det påverka luften. Det är lätt att fukt och annat otrevligt får fäste, och det är något som du absolut inte vill ha i ditt hus. Avfuktningsteknik kan ge dig professionell hjälp när du vill isolera krypgrund

Det är alltid bäst att anlita experterna, speciellt när det handlar om något så stort och viktigt som en byggnad. De kan avgöra om det behövs göras en renovering, isolering eller något annat som kan ge dig ett sundare hus. Alla byggnader behöver en viss omtanke. De står sig ganska bra med bara ett visst underhåll. Tänk bara på alla gamla kyrkor och andra hus som funnits i flera hundra år. Med bra krypgrundsisolering kan du känna dig trygg. 

När huset gör dig sjuk

Det är en stor investering att skaffa hus eller köpa en byggnad av något slag. Så det är ganska självklart att du ska se efter det ordentligt. Dels så vill du inte förlora pengar. Din investering kanske kommer att säljas om ett visst antal år, och du hoppas kunna tjäna en slant. När du vill låna pengar från banken så sätter många upp huset som en garanti. Ju bättre det är desto mer kan du låna. 

Men framför allt så är ett sunt hus en källa till familjens hälsa. Det samma gäller för kontorsbyggnader, skolor eller sjukhus. Om dessa inte underhålls på rätt sätt kan du som sagt få in fukt i byggnaden. Det förstör materialet i väggar och tak. Men framför allt så kan det leda till mögel och andra farliga ämnen. När dessa kommer in i ventileringssystemet så sprids de till alla rum. Huset kan utgöra en hälsorisk utan krypgrundsavfuktare

Du kan göra mycket för att förhindra att fukt och mögel får fotfäste. Se över grunden, avfukta den om du märker något och se till att hela byggnaden är väl ventilerade. Ibland kan du behöva installera ett separat och nytt system för ventilering, speciellt om huset är lite äldre. Återigen så lönar det sig att kalla in experterna, låta en professionell firma inspektera ditt hus. Kallvindar och källare är vanliga härdar för fukt och mögel, men det kan uppstå även på andra ställen. 

Använd grunden på rätt sätt

Vissa hus står på stolpar eller pelare. I alla fall ser det ut så. Du kan krypa in under huset, men det gäller att vara försiktig. Detta är för att ha en barriär mellan fuktig mark och hus. Eller så är det vanligt med översvämningar i området. När du bor på ett ställe så lär du dig anpassa byggnaderna till omgivningarna. Det samma gäller för Sverige som har ett kallt klimat. De hus som byggs i landet är inte likadana som de du finner nere vid Medelhavet. Där ligger fokus på att hålla sig sval, inte varm. 

Ibland så används grunden på fel sätt. Kriminella element lägger gärna ner lite extra ansträngning på att komma åt grunden när de vill skada en byggnad. För om du kan påverka den så blir hela huset skadat. Som tur är så händer det inte så mycket. Polisen har sina metoder för att hitta fram till sådant som är farligt. Ovanlig krypgrundsisolering som gav upphov till larm. 

Bygga ett hus från grunden upp

Det gäller att informera sig noga innan du bygger ett hus. Många lägger ut arbetet på entreprenad till någon byggherre, någon som kan det mesta om byggen. De i sin tur brukar dela upp jobbet på olika experter. En firma kanske är specialiserade på just grunder och krypgrunder. En annan jobbar med fönster och dörrar medan du behöver en kvalificerad elektriker för att dra in strömmen i huset. 

Alla de som tycker om att jobba själva med byggen gör därför gott i att vara medvetna om vad som krävs för att ha ett sunt hus. Ett som håller i flera generationer och som du kan känna dig säker i. Det ska vara varmt inomhus på vintern, men ändå ska luften vara frisk och hälsosam. Både människor och byggnader mår bättre utan allt för mycket fukt. Så redan på planeringsstadiet är det bra att komma upp med lösningar för avfuktning och ventilering. 

Ett sunt och stadigt hus

När du underhåller ditt hus, alternativt bygger det ordentligt redan från början, så kan du känna dig säker. Det är klart att underhåll är ett fortlöpande arbete, men om du gör det väl så brukar det hålla ett tag. För det mesta är det inte varje år du måste lägga om taket eller måla fasaden. Om du installerar en bra avfuktare för krypgrunden eller isolerar den på rätt sätt så håller det. Din investering går inte till spillo och familjen kan vara säker på att luften de andas är fräsch. Regelbundet underhåll och inspektioner gör att du kan sova bättre på natten. 

Upptäck något nytt i krypgrunden