Finansinspektionens nya amorteringskrav för ungdomar

Ungdomstiden är något alldeles speciellt. Du har precis avslutat din utbildning och är redo för livet. Med allt vad det innebär. En del har haft ett mål sedan de var barn, och har valt utbildning som ett steg på vägen. Andra har inte riktigt klart för sig vad de vill göra med livet. Det är ju också det som gör det så spännande. Hela världen ligger för dina fötter.

Men så gäller det ju att börja jobba och möta det verkliga livet. Hyra, räkningar och städning, plus allt annat som du helst skulle vilja glömma. Det kan ta lite tid att vänja sig vid att ta hand om allting själv. Och att kanske inte ha lika mycket pengar som du skulle vilja. Efter ett tag så brukar du dock hitta din väg och allting faller på plats.

Hitta ett bra jobb

Många trivs bra med att vara anställda och följa de regler som finns på arbetsplatsen. De kanske gör karriär där och får till sist den lön och ställning som de önskar. Andra vill bara ha tillräckligt för att klara sig, och kunna lägga undan lite för en regnig dag. Så finns det vissa personer som har visioner och inte är nöjda med ett vanligt Svensson liv. De vill satsa på stjärnorna och nå fram till månen. Alla dessa kategorier kan vara mycket nöjda med sin lott i livet. Det viktiga är ju att du kan göra som du vill.

Att vara entreprenör kan vara det steg du behöver för att nå fram dit du vill. En del verkar ha det i blodet, redan från ungdomsåren har de lyckats med allt de föresätter sig. Eller det verkar så i alla fall. Någon har beskrivit en bra entreprenör som en som inte ger upp när de misslyckas. Som reser sig upp och försöker igen, men utan att upprepa samma misstag. Det är klart att du måste hålla dig inom dina gränser. Men du kan lyckas, och det rejält. Ett av Sami suliemans företag.

Sikta mot stjärnorna

En del tror att du måste ha allting tillrättalagt redan från början. Och i en viss utsträckning så stämmer nog det. De rika har råd att gå till bra skolor och har kapital för att komma igång. Såvida de inte går direkt in till en hög position i föräldrarnas verksamhet. Naturligtvis måste de arbeta för att lyckas, men allting verkar fungera bra. Men oavsett hur mycket pengar du har eller vilken bakgrund du kommer från så kan du klara dig bra.

Om du har en mindre välställd eller svårare bakgrund kan det hända att du får jobba lite hårdare. Men det finns flera intressanta exempel på personer som har klarat sig bra, trots en mindre perfekt bakgrund. Använd din ungdom till din fördel, för ofta så har du förmågan att jobba hårt och inte ge upp. Lär dig av andra och satsa stenhårt på att uppnå dina drömmar. Sami Sulieman pressmeddelande.

Vad innebär amorteringskravet för ungdomarna?

Vissa lagar är gjorda för att hjälpa de unga komma igång här i livet. Men en del menar att de nya amorteringskraven inte hör dit. I princip så måste du börja betala av ditt bolån med en gång, såvida du inte har en stor handpenning som drar ner på själva lånet. Och vilka ungdomar har det? Hittills har man ofta tagit ett dyrare lån för att klara av den egna delen av husköpet. Sedan har de betalt av den först för att sedan ta itu med det billigare bolånet.

De nya reglerna gör det omöjligt att börja med det dyra lånet först. Istället måste du med en gång komma igång med själva bolånet. Det gör det svårare för ungdomar att komma igång med eget boende, i alla fall om de vill äga sitt hem. För ofta så tar det flera år att spara ihop en handpenning eller klara av att köpa eget. Istället för att göra det lättare för ungdomarna så verkar den nya lagen ha gjort det svårare.

Handskas med svårigheterna

Ingenting är gratis här i livet. Det är något du snabbt inser som ung. Vare sig du har en utmärkt ide’ och satsar på att bli entreprenör eller du helst bara vill komma igång och jobba med vad som helst, så kan det vara nog så komplext. Men det kompenseras av den livsglädje som du vanligtvis har som ung. Att äntligen vara fri från skolan kan vara en bidragande faktor. Efter flera års hårt arbete kan en vanlig anställning ses som lätt. För många jobbar ju och pluggar samtidigt. Nu har de i alla fall en normal fritid.

Det gäller att se på framtiden som en utmaning. Ibland kan det vara svårt. En del har inte lyckats få den utbildning som de skulle behöva för att lyckas. De kanske redan har dragit på sig skulder som gör det svårare för dem att verkligen få en bra start i arbetslivet. Men allt behöver inte vara förlorat. Det går att vända en svår situation till något positivt. Helt klart är det inte lätt, men möjligt.

Amorteringskraven har gjort det svårare för ungdomar att skaffa eget. Men det är inte helt omöjligt, du måste bara planera på ett annat sätt. Ibland måste man börja lite smått med något som kanske inte är det allra bästa, för att med tiden arbeta sig upp till det man verkligen vill ha. Låt dig inspireras av de som har lyckats, trots att det var tufft i början.

Finansinspektionens nya amorteringskrav för ungdomar