Så hjälper ergonomiska stolar din arbetsmiljö

När du går till arbetet på morgonen så förväntar du dig att allt ska gå bra. Helst ska du trivas på jobbet men det är inte alla som lyckats hitta en sådan anställning. Men det allra minsta du ska kunna kräva är att vara säker, att ingenting händer under arbetstiden. Trots att det både är logiskt och lagligen stipulerat så är det inte alltid så tryggt att gå till jobbet. Vissa yrken är mer utsatta än andra, men de flesta gör gott i att kontrollera sin arbetssituation.

Dels har du de uppenbara riskerna. Varje månad så dör en byggarbetare, det är alldeles för många. Ofta är det fallolyckor eller att man skadar sig på ett verktyg. Tyvärr beror det ofta på slarv, att de anställda inte följer säkerhetsföreskrifterna eller att de helt enkelt inte finns på plats. Men det finns också en mer gömd säkerhetsrisk på flera arbetsplatser. Det är de så kallade IT-skadorna. Utslitning och värk på grund av en felaktig arbetsställning.

Viktigt att sitta bra

För att motverka konsekvenserna av att sitta ner och jobba behöver du en bra stol. Det är första steget till en ergonomiskt riktig arbetsplats. För när du sitter hela dagen, vare sig det är framför en dator eller ett löpande band, så sliter det på kroppen. Du blir trött och det är lätt att inta en felaktig ställning. Därför behöver du en bra stol och gärna ett ordentligt bord för att motverka dessa konsekvenser. Läs mer om Ergoff Miljö AB.

Kroppen är en helt fantastisk uppfinning, men den har sina begränsningar. Du kanske inte märker det till en början men efter ett tag kommer du att få ganska allvarliga problem. Det är inte alla som drabbas av ryggvärk och musarm, men det är allt för vanligt för att ignoreras. Plus att det är en liknande situation som byggarbetarna möter. Varför ta en risk när det finns saker som kan hålla dig säker? En esd stol hjälper dig att sitta mer bekvämt.

Inte bara bekvämt, utan också säkert. Ju bättre position du har när du arbetar desto mindre blir risken för skador. Du kommer att sitta skönt och må bättre. Det är klart att alla kan bli trötta efter en lång dag på jobbet. Men det ska inte vara så pass krävande att du är helt slut efteråt. Du ska inte behöva lägga ner en massa pengar på sjukgymnastik och liknande bara för att du inte sitter ordentligt.

En rättighet för alla

Oavsett vilket yrke du har eller hur mycket du får i lön har alla rättighet till en bra arbetsplats. Men alla vet vilken skillnad det är idag mellan olika yrkesgrupper. Vissa befinner sig fortfarande mer eller mindre på samma plats som för 20 år sedan. De får allt större ansvar och nya arbetsuppgifter men kontoret eller arbetsplatsen ser exakt likadan ut. Bland de som klagar på sin situation är lärarna.

Ofta så har de ganska stora skrivuppdrag. Det ska göras scheman och kursplaner, läxor och provskrivningar ska rättas, plus alla andra administrativa uppgifter som hör till. Sedan ska de finnas där för barnen. Undervisa dem, lyssna på dem och helst stimulera dem på olika sätt. Utan bra utrustning, som ordentliga skrivbord och stolar är risken stor för arbetsskador. Norrtelje Tidning skriver i den här artikeln om allt fler krav på en ergonomisk arbetsmiljö.

Satsa på ergonomiska arbetsplatser

Det handlar om kunskap i grund och botten. Till att börja med kunskap om hur människokroppen fungerar. Hur du ska sitta för att inte få ont, men samtidigt kunna vara effektiv med dina arbetsuppgifter. Kunskap om vad som är farligt och hur du ska undvika det. Tyvärr sker många olyckor på grund av att reglerna för säkerheten inte följs. Det är så lätt att det blir en vana. Ingenting har hänt de senaste tre åren, så varför ska något ske idag?

Men egentligen borde resonemanget vara precis det motsatta. Ingenting har hänt de senaste åren så jag fortsätter att inte ta onödiga risker. Bara för att jag inte har ont i ryggen just nu så ska jag inte sitta precis hur som helst. De säger att det är bra med en paus några gånger i timmen, så jag ser till att skrivaren och kaffekokaren står långt borta. Små saker som leder till goda vanor.

Tanken är att ergonomiskt och säkert ska vara normen. På flera arbetsplatser finns det regler om säkerhet. Men det hjälper inte om dessa sitter uppklistrade på väggen. De måste följas och det är upp till arbetsledaren att se till att det blir gjort. Alla har dock ett personligt ansvar. På andra arbetsplatser är det inte lika uppenbart, men sjukskrivningar och klagomål kan vara en liten fingervisning. Så kan ergonomi avhjälpa en livsfarlig arbetsmiljö. Läs mer i denna artikel i Sveriges Radio.

Hur ser framtiden ut?

Det är som sagt ett personligt ansvar att ta hand om din kropp. Sverige är inte ett totalitärt land där du måste lyda din chef blint. Tidigare var det så men åratals strejker och förhandlingar har satt stopp för det. Nu måste situationen fortsätta att utvecklas, det finns fortfarande utrymme för förbättringar.

Ergonomiska stolar är en sådan sak. Som företagare har du ansvar att skapa en god arbetsmiljö för dina anställda. De måste kunna sitta inte bara bekvämt, men även fysiskt korrekt. Uppmuntra dem att sköta om sin hälsa genom att ge dem de rätta förutsättningarna. Om någon sedan inte följer upp är det ett personligt beslut. Det ska inte bero på arbetsgivaren om en medarbetare sitter dåligt.

Den så viktiga hälsan

Egentligen har det att göra med en sorts livsstil. Många idag äter biologisk eller organisk mat, men sitter dåligt på jobbet. De går på gymmet för att ha en bra kondition, men struntar i säkerhetsföreskrifterna. Det allra bästa vore om alla dessa delar kunde vara i harmoni. Samt att arbetsgivarna gör det möjligt att följa upp.

En god arbetsmiljö främjar inte bara hälsa men även större produktivitet. Det är lönsamt att satsa på sina anställda, på flera olika sätt och vis. En kickoff varje år är vanligt, fruktkorgen och andra förmåner gör sitt till. Men framför allt kan ergonomiska stolar och bra arbetsstationer vara nyckeln till framgång inom detta område. För den som sitter och jobbar hela dagen är det avgörande för hur de ska må.

Helt klart är det inte alltid så lätt att anpassa en arbetsplats och göra den ergonomiskt optimal. Men i längden så lönar det sig, och ibland kan du även se resultat med det samma. Mindre skador eller värk blir resultatet. Alla vill ha ett arbete och en arbetsplats där de kan trivas och känna sig säkra.

Så hjälper ergonomiska stolar din arbetsmiljö