Därför kan medarbetarnas HLR-utbildning vara avgörande för att rädda ett liv

Ibland läser du i tidningarna om en helt vanlig människa som får medalj för en hjälteinsats eller som prisas på andra sätt. Det kan vara större eller mindre saker de gjort. En del räddar liv medan andra är en god medmänniska. Men alla har en potential för att vara hjältar. De allra flesta vill hjälpa andra, och framför allt om det handlar om allvarligare saker. Här har många chansen att bli en hjälte. Det krävs bara lite planering.

Att ha ett gott hjärta är halva vägen, men i vissa situationer så krävs det lite extra. Om du kan HLR, till exempel, så har du en stor chans att vara avgörande för om någon överlever eller inte. Du kan vara den som ger dem möjligheten till ett fullgott liv, ett långt och rikt liv. Detta är inte någon lång utbildning eller intelligenstest. Istället handlar det om lite kunskap som kan göra stor skillnad.

Möjligheten att hjälpa på arbetsplatsen

Allt fler arbetsgivare har insett vikten av att satsa på själva arbetsplatsen. Eftersom de flesta tillbringar en större del av sitt vakna liv på jobbet så är det viktigt att trivas. En väl balanserad inredningsdesign med gröna växter och lite dekorationer förstärker känslan av trivsel. Fruktkorgar och subventionerad massage kan också göra underverk. Det många även ser till att ha under kontroll är företagets hälsa. Regelbundna läkarkontroller samt kunnig personal på plats är nyckeln till detta. Låt dina medarbetare gå en smart första hjälpen kurs och få en tryggare arbetsplats.

Det tar inte många timmar med en sådan kurs, men det kan ge dig en samling med hjältar. För om du vet vad du ska göra i en nödsituation, riktigt har det i ryggmärgen, så kan du handla snabbt och precist. Samtidigt så är det viktigt att ha all utrustning nära till hands. En första hjälpen låda samt en hjärtstartare hör till grundartiklarna. Sedan kan du alltid lägga till vartefter. På akutgruppen.se hittar du en enkel utbildning i hur man använder en hjärtstartare. För det räcker inte med att bara köpa maskinen. Så många som möjligt bör veta hur den ska användas.

Viktigt med kunskap

Ingen önskar sig en olycka, hjärtattack eller något annat hemskt. Men alla dessa saker sker på en daglig basis. Du vet aldrig när det kommer att drabba dig eller någon annan i din närhet. Därför gäller det att vara förberedd. Att ha den nödvändiga kunskapen för att ingripa. Det är inte alltid du räddar liv, men det är vanligare än de flesta tror. För när någon får hjärtstopp så har du inte många minuter på dig att rädda dem. Du måste komma igång med HLR så fort som möjligt, långt innan ambulansen anländer. Detta inslag i Sveriges Radio berättar om hur en HLR-utbildning för medarbetarna kan vara avgörande.

Förutom att du kan rädda liv så är första hjälpen viktig av andra orsaker. Många av de som drabbas av hjärtattacker och liknande får andra problem senare på grund av syrebristen. Så om hjärtat kan komma igång lite snabbare så har de större chans att slippa allvarligare men. De återhämtar sig snabbare och mår bättre i längden. Att investera i första hjälpen kurser och hjärtstartare är därför en relativt liten försäkring som kan ha vitt spridda effekter.

Konsten att rädda liv

De flesta går inte runt och letar efter situationer där de kan göra en hjälteinsats. Istället är det något som bara händer, helt oanat och på de mest spridda platser. En person kan få hjärtstopp i tunnelbanan, på flyget eller medan de står i snabbköpskön. Det är ingenting du planerar för eller ens känner av alla gånger. Helt klart kan du hjälpa dig själv genom att leva ett sunt liv, med bra mat och tillräckligt med motion. Men detta är ingen garanti eftersom en del fel är medfödda eller det finns andra riskfaktorer involverade.

Därför är det en mycket bra plan att skicka dina medarbetare på kurs. Om en eller ett par går lite längre och blir instruktörer kan de lära ut det till de andra på jobbet. Det allra bästa är ju om så gott som alla kan rädda liv. Detta är något som kan användas i flera olika situationer. Både i hemmet, på resa eller var som helst. Men eftersom arbetsplatsen upptar en stor del av folks liv är detta ett bra ställe att börja på. Sydsvenskan skriver i den här artikeln om mannen som räddade liv en vecka efter HLR-utbildningen.

Att lära sig HLR tar inte många timmar. Om du har chansen att använda dina kunskaper kan effekten hålla i sig i decennier. Du kan vara nyckeln till att en sjuk person överlever. Samt att biverkningarna av hjärtstoppet blir så begränsade som möjligt. Det känns riktigt bra att kallas för hjälte i en liknande situation.

Därför kan medarbetarnas HLR-utbildning vara avgörande för att rädda ett liv