Konkreta tips till dig som ännu inte vågat ta steget och starta eget

Creative businesswoman reading sticky notes on glass wall with colleague working in background at office

För många är det en stor dröm att starta eget. Att kunna vara sin egen arbetsgivare och göra som man vill. Men samtidigt så är man rädd för att ge upp den trygghet som ett befintligt jobb ändå innebär. Du vet vad du har men inte alltid vad du kan förvänta dig som egen företagare. Det finns dock ingen anledning att hålla tillbaka, se istället till att göra det på rätt sätt.

Det är svårt att bli rik utan ansträngning. Eget företag innebär inte att du snabbt blir framgångsrik och kan dra dig tillbaka för att leva på räntorna. I alla fall inte i de flesta fallen. Istället är det nöjet av att driva eget som är en drivkraft för de flesta. Att jobba bara för dig själv har flera fördelar. Och det är faktiskt möjligt att lyckas ganska bra.

Olika sätt att starta eget

Det finns flera vägar du kan gå för att bli egen företagare. Aktiebolag, helt eget eller franchising. Alla har sina för- och nackdelar, och en del kan bero på vilket kapital du har till ditt förfogande. För det kostar en del att starta upp ett företag. Men det måste inte vara så mycket, även om det alltid är bra att ha lite extra att falla tillbaka på. Bli franchisetagare i Sverige.

Att jobba som franchise innebär att du har ett stort företag bakom ryggen, men ändå är din egen. Du betalar för att använda deras koncept och redan etablerade namn. Ett bra exempel på stora franchising företag är McDonalds, 7 Eleven och Pizza Hut. Detta kan vara ett mycket bra sätt att komma igång med ditt eget företag. Du har stöd och hjälp men är samtidigt din egen. Här finns tips hur du startar eget företag.

Young Businessman with Pencils

Vem passar som egen företagare?

Det finns ingen mall för vem som kan starta eget. Troligtvis skulle fler kunna göra det om de bara vågade ta steget fullt ut. Naturligtvis lönar det sig att läsa på lite extra om hur man startar eget, och vilka fallgropar som du kan undvika. Men rent allmänt så brukar de följande punkterna vara till hjälp.

  • Hitta din passion. Om du trivs med något eller är bra på det så är det lättare att jobba med det. Du kanske har en talang eller ide’ som kan förvandlas till en affärsplan. Kunderna känner på sig när du har ett intresse för vad du håller på med.
  • Gör upp en affärsplan. Till att börja med kanske det bara är en lista på ett papper. Men du kan utveckla dina tankar och skapa en ordentlig affärsplan. Det är lättare att se svaga och starka punkter när du skriver ner det och uttrycker det i ord eller siffror.
  • Prata med andra som startat eget. Alternativt surfa runt på nätet och läs andras erfarenheter och tips. Genom att göra det kan du undvika vissa problem som annars är vanliga för alla. Och även hitta snarvägar som kan göra det hela lättare för dig.

Det är alltså tydligt att ganska många kan passa in i bilden som egen företagare. Här är det inte fråga om roulettspelande, utan om en klart utstakad väg mot eget företag. Genom att planera väl så kommer du inte att uppleva allt för många otrevliga överraskningar. Det kommer troligtvis inte vara utan problem, allt för många variabler är involverade. Men du kan jobba på och faktiskt trivas med det hela. Den största anledningen till att inte alla vågar starta eget går att läsa i den här artikeln från Västerbottens-Kuriren.

Starta upp i ung ålder

I dagens skolor har det blivit allt vanligare att låta eleverna lära sig om livet som entreprenör eller egen företagare. Man vill uppmuntra initiativ och ge dem den kunskap som behövs för vuxenlivet. För vissa har det blivit inkörsporten till ett långt och framgångsrikt yrkesliv som egen företagare. Att kunna göra misstag och komma tillbaka utan att förlora pengar eller inkomst är alltid bra. Målmedvetna studenter inspireras till att starta eget. Läs mer om spännande framtidsmöjligheter i den här artikeln från Eskilstuna-Kuriren.

Vissa skolor låter eleverna fortsätta med sina företag så länge de vill, och de kan ta med sig det hela efter examen. Andra har avslutandet av ett företag som en del av kursplanen, men eleverna har i alla fall lärt sig hur det hela går till. Förhoppningsvis kan detta leda till allt fler företag, för det är något som gynnar ett land.

Inte alls så svårt att starta eget

Om du håller dina förväntningar på en reell nivå så kommer du att lyckas bättre. Som allt annat så innebär egen verksamhet hårt arbete, och i början ofta långa dagar. Det kan därför vara bra att fatta beslutet om att starta eget tillsammans, att låta hela familjen få säga vad de tycker. För det kan ta lite tid innan du kan välja dina arbetstider eller ta en dag ledig som du vill. Tvärtom så kanske semestern blir kortare det första året.

Här är det viktigt att ha ett långsiktigt mål, att veta vart du är på väg. En affärsplan kommer att vara till hjälp för den visar svart på vitt vad du kan förvänta dig och när. Realistiska förväntningar kommer att göra det lättare att vänta. Den dag kommer då firman fungerar, och allt flyter på som du önskar. Då du kanske har flera anställda och kan tillåta dig en längre resa eller vad som än varit din morot. Fem tips till dig som vill starta eget. Inspireras till stordåd genom den här artikeln i Café.

Portrait of smiling businessman in conference room with colleagues

Fördelar med att vara egen företagare

Det finns flera fördelar med att starta eget. Pengar kan vara en faktor, det är lättare att tjäna mer pengar som egen. Att vara egen företagare kan också ge en känsla av att ha lyckats, du har kunnat göra något alldeles speciellt. Många utvecklas i takt med att företaget växer till sig. Helt plötsligt måste du lära dig vara chef eller ledare. Du kanske haft dessa egenskaper inuti dig, men nu får de komma ut.

Det är inte alls ovanligt att en person blomstrar upp när de startar eget. Du lär känna dina starka sidor och måste ta itu med de svaga. För när du är egen företagare så vilar allt ansvar på dina axlar. Detta är en skön känsla och du kommer att växa till dig något alldeles speciellt.

Ta steget och starta eget

Så eget företag innebär ofta mycket hårt arbete, långa dagar och nätter. Samtidigt så ger det en känsla av frihet och prestation, av fullbordande. Det måste inte fortsätta att vara en dröm, utan eget företag kan bli en verklighet. Ofta handlar det om att överkomma sina rädslor och istället göra konkreta planer. Det måste inte vara så stort och flott, i alla fall inte i början.

Du kan jobba dig upp och steg för steg bli framgångsrik. Till att börja med är det viktigast att hålla sig flytande, för att sedan kunna utöka och utvecklas. Att vara egen företagare är en alldeles speciell känsla och situation. Det är ett sätt att växa som människa samtidigt som du tjänar pengar. Med andra ord en ganska bra kombination som är väl värd ansträngningen.

Konkreta tips till dig som ännu inte vågat ta steget och starta eget