Viktigt med lönestatistik och jämställdhet

Att arbeta som säljare är ett utmanande jobb men samtidigt mycket roligt. Så länge man är passionerad för den tjänst eller produkt man säljer kan man också lyckas väldigt väl i sin karriär och därmed också få utvecklas såväl privat som på arbetet. 

624-5-viktigt-med-lonestatistik-och-jamstalldhetDe allra flesta människor möter säljare dagligen. Det kan handla om i mataffären eller ett besök på en elektronikkedja. Säljare finns med andra ord i många sammanhang i samhället och spelar en viktig roll för att det ska drivas framåt på ett positivt sätt.

Säljarnas Riksförbund företräder säljare runt om i landet och arbetar hårt för att de verksamma inom yrkesgruppen ska få rättvisa löner och bra arbetsvillkor oavsett inom vilken bransch de finns. Lönestatistik och jämställdhet är båda viktiga faktorer i ett samhälle där säljarna ska kunna trivas på sina jobb och med livet i stort.

Jobbar du på kontor av något slag – här kan du läsa mer om lön för en Key account manager som är ett vanligt arbete inom säljarkåren. Det finns också information om ett flertal andra grupper inom yrket som man kan ta del av för att bilda sig en uppfattning om ifall man själv har rätt lön.

Fördelar med att ta del av lönestatistik

  • Du får en bättre bild av vad som gäller i allmänhet för din yrkesgrupp. Detta ger dig bra argument för varför du bör få det likadant om din lön idag inte överensstämmer med dina kollegors.
  • Det minskar risken för att exempelvis kvinnor ska få en lägre lön än män vilket traditionellt sett varit fallet. Du hjälper helt enkelt även andra människor som i någon kapacitet arbetar inom säljyrket.

Nyfiken på att läsa en artikel om just detta ämne – Svenska Dagbladet skriver här om lönestatistik och jämställdhet och detta är intressant läsning för alla som jobbar inom yrket såväl som de som anställer nya medarbetare som säljare.

Tänk på detta när du förhandlar om din lön

  • Kom väl förberedd. Genom att ta del av information om lönestatistik och jämställdhet kan du ta med dig välgrundade argument för varför du bör ha en högre lön. Detta ger ytterligare respekt från arbetsgivaren och ökar dina chanser att få den lön du önskat dig.
  • Håll dig saklig. Det är lätt att bli lite för engagerad när man talar om varför man bör få en högre lön, speciellt om personen du pratar med inte håller med. Försök dock att hålla dig lugn och saklig i ditt sätt att bemöta även kritik.
  • Innan du tackar ja till något, se till att du har läst igenom hela det nya avtalet till fullo. Då vet du exakt vad som gäller och slipper obehagliga överraskningar du inte räknat med att få. Om du känner dig osäker på någonting bör du alltid be någon du litar på och som är kunnig inom området om råd. Det känns alltid extra tryggt.

Ditt jobb är en viktig del av ditt liv, speciellt om du valt att arbeta med något du känner dig passionerad inför. Därför är det viktigt att du också får lön för mödan och all den energi och tid som arbetet upptar. Dock är det samtidigt viktigt att minnas att livet handlar även om andra saker än jobb och det är enbart ett sätt att kunna uppleva och göra det man vill på sin fritid.

När du söker ny arbetsgivare och vill se till att du får en lön som matchar andra säljares finns det ett par saker man kan ta med i beräkningen innan man går in i en avtalsförhandling.

Ta med detta i beräkningen när du söker ny arbetsgivare

  • Gör gärna research vad gäller löner och löneutveckling hos medarbetarna eller branschen företaget arbetar inom. Denna typ av information om lönestatistik och jämställdhet kan man hitta i officiella dokument och med hjälp av branschorganisationer. Det är alltid smart att se över hur policyn ser ut innan man bestämmer sig för om arbetsplatsen är något för en själv eller inte.
  • Sök på nätet på företagsnamnet du är intresserad av att arbeta för. Då kan du ofta ta del av vilket rykte företaget har i samhället och detta kan vara bra att känna till innan man går in i ett arbete på företaget.

I slutändan handlar det mesta i livet om att ta beslut kring hur man vill leva. Vissa beslut är små medan andra är stora som kan komma att påverka livet på ett viktigt sätt. Oavsett storlek är det bästa receptet att informera sig om ämnet man ska ta beslut kring och på så vis öka chanserna för att valet du gör blir riktigt bra i längden. Då kommer både du själv och din familj garanterat att må långt mycket bättre tillsammans än ni annars skulle ha gjort. Det är viktigt för livskvaliteten.

Viktigt med lönestatistik och jämställdhet